Sista inlägget 2010

Nu är det paus i listan för nu är det nyår serrni! Jag äter god mat och omger mig med härliga människor, hoppas att ni oxå gör det. Gott Nytt År och hadebrahejdå.

Den 12 januari

Det är svårt att hitta balans i livet. Svårt att veta hur man ska göra för att finnas för andra och för sig själv. Det tänker jag lite på idag.
Min lista tycker att jag ska tänka på min favoritfödelsedag. Det vet jag inte riktigt vilken det skulle vara, de är alla fyllda av vänner och kärlek. Men egentligen är nog min favorit den som ska komma, för jag ser alltid fram emot min födelsedag så mkt, och planerar och bjuder in folk, gör reklam för den och påminner, så att ingen ska kunna glömma den utan fira mig som bara den! Inte så att man behöver ge mig en present eller så, jag vill bara ha en dag som är min och som alla andra oxå tycker är min, iaf när de är med mig... Så glöm för allt i världen inte den 12 januari, för då fyller jag år!
Har jag sagt att jag smittade hela familjen med vinterkräkan? Grattis och god jul på er sa jag och sen kräktes de ikapp. Gött.
Kort och koncist. Inte varje dag man får ett sånt inlägg hos mig. Men nu så. Ska jag leka med barn. Hej hej.

Jag visste inte vad jag gav mig in på!

När jag började med detta listande av mitt liv visste jag uppenbarligen inte vad jag gav mig in på. För nu ska jag tydligen beskriva mitt favoritminne. Och vid det här laget vet ni ju varför det blir svårt. Det är liksom som att den här listan skrattar åt mig och mitt handikapp och försöker få mig att kapitulera och ge upp. Men icke!
Men. Att välja ETT favoritminne ur sitt liv är ju sjukt. Vad ska det vara liksom? Livet är ju alltid nytt, starka känslor kommer ju och går för allt man upplever, hur ska man kunna välja en favoritstund? Så jag bestämmer mig här och nu för att ge er ett axplock. Några saker jag minns och gillar mycket.
Som när jag, åtta år gammal, var så nyfiken på hur min lågstadielärarinnas hus såg ut inuti (vi bodde nästan grannar) att jag klädde ut mig i mammas kjol, väst och klackskor samt stal hennes rouge och smorde in hela ansiktet med, lånade pappas portfölj, fyllde den med böcker och tågade iväg för att spela bokförsäljare och på så sätt få komma in och ta mig en titt.
Eller när killen som jag, då sexton år gammal, hade varit kär i i två och ett halvt år äntligen gav med sig, struntade i åldersskillnaden och drog med mig in bakom banken i Hammarstrand och hånglade upp mig.
Eller när jag fick jobb på Astrid Lindgrens Värld för första gången. Gud vad jag hade längtat efter att få jobba där.
När jag flyttade till London. Grät ögonen ur mig på planet dit men blev en fisk i ett vatten i världens bästa stad från första dagen. Världens bästa au pairfamilj, världens bästa vän som flyttade dit efter några månader, världens bästa danslärare på Pineapple Dance Studios och världens bästa musikaler. Och så Steve. Som var världens bästa kille länge sen.
När jag fick veta att Doris inte skulle dö utan överleva.
När jag kom till Vimmerby i somras och skulle få gå på Tobbe och Amandas bröllop.
När jag fick veta att det var klart. Att jag ska få släppa min skiva. På riktigt.
Som ni märker kan det bli en lång lista. Varför välja en favorit när man kan ha många? Min lärare släppte för övrigt in mig och jag fick kika på hennes hem. Hon var mycket pedagogisk och spelade med i min charad. Ljuvligt. Killen bakom banken var min kille i över ett år sen, Astrid Lindgrens Värld min arbetsplats i tre år och kommer nog bli det igen nån dag får jag hoppas, London finns för alltid i mitt hjärta liksom Steve, Doris, Tobbe, Amanda och Gunnar som hjälpt mig till skivkontrakt. Och många andra såklart. Fina minnen, fint nu. Jag har det fint. Och hoppas få minnas den här tiden som är nu som ett gupp, en svacka, som går över snart och sen lever vi länge på riktigt, både uppåt och neråt, allihopa.
Hur vackert är inte Östersund om vintern? Fint minne som blir nytt varje år.
Efter Svenska Manskören Boyz In Loves julkonsert gick vi ut och åt och jag fick umgänge med tex fantastiska Katrin som är ett ljus i mitt liv.
Fick även njuta av dessa tre underbara gossars sällskap. Underbart!
Tack för idag.

Min första kyss....

Idag kommer den. Min första kyss. Som jag skrev att den skulle göra, när jag skrev om Fredrik, som var min första kille. Så håll till godo, kära massa av bloggläsare. Nu blir det romantik och spänning.
Jag och Fredrik hade träffats ett tag. Om vi tyckte att vi var tillsammans eller inte vet jag inte riktigt, för vi hade inte sagt det tror jag, men vi ringde varandra varje dag, sågs så ofta vi kunde, och höll varandra i händerna. Fint, och otroligt oskuldsfullt. Jag var purung och purfärsk i kärleksvärlden och längtade efter att få fatta hur det kändes att kyssa nån. Tretton år. Lilla jag.
Det hade varit skolavslutning på dagen, och på kvällen kom han från stan (Östersund, den enda staden i Jämtland..) till Stugun och vi gick tillsammans på den årliga Stugumarknaden där man kunde köpa lotter, dansa till dansband på en för kvällen uppbyggd dansbana, och dricka öl om man var vuxen. Det var inte vi. Vi gick runt där och höll varandra i händerna och träffade folk vi kände. Det var ganska kul men inte jätte. Jag hade på mig min fina varma tröja, som var av norsk ull och mönsterstickad. Och så hade jag jeans, för då hade det precis börjat säljas tjejjeans i min storlek som var tillräckligt långa. Livet som lång och gänglig tös var inte alltid en modemässig dans på rosor... Men vi gick i alla fall, Fredrik och jag, runt på Stugumarknaden och höll i varandras händer. Efter ett tag tyckte vi att vi hade gjort marknaden och gick en lite längre sväng. Ner till älven, där vi satte oss på marken, med korslagda ben, mittemot varandra och pratade. Om våra liv, om våra föräldrar, och säkert om en massa mer som jag har glömt nu. Och jag pratade och pratade och pratade för jag var så himla nervös. Men så på nåt sätt så styrdes samtalet in på eskimåer. Och på hur vi båda hade hört att de pussas genom att gnugga näsorna mot varandra, men att ingen av oss visste varför. Men att det måste ju gå till ungefär... Ja, och så gnuggade vi näsorna mot varandra. Och sen kysstes vi. Lätt och försiktigt och trevande såklart, för åtminstone jag visste ju ingenting om hur man skulle göra. Sen kom vi in i det lite mera och tungorna fick vara med. Och det var inte ett dugg så som det beskrivs i böcker, ingenting runtomkring mig försvann; jag hörde fortfarande dansbandets gungande rytmer från dansbanan, jag kände att jag höll på att bli blöt i rumpan av att sitta på marken, och gick alltså inte upp i det alls, så som det stått att man skulle göra. För våra tungor var för stora och våra tänder i vägen. Jag försökte njuta och vara i det, men hur lätt är det när tungan helt plötsligt blir sandpapper och man inte fattar vart allt saliv tagit vägen? Jag var snustorr i munnen, kunde knappt andas, men satt ju på marken i månskenet och fick min första kyss av min första pojkvän så jag ville ju inte, kunde ju inte, sluta. Så jag kysste honom med min sandpappermun och hoppades att han inte skulle märka nåt. Och vi kysstes länge. Till slut var jag tvungen att säga nåt. Att jag var lite torr i munnen. Och fick knappt fram orden för att tungan fastnade i gommen. Då skrattade han och sa att det kanske var för att allt saliv var i hans mun. Hur det gick till att jag, likt ett lamadjur, lyckades spotta in allt mitt saliv i hans mun, vet jag än idag inte, men det var hur som helst otroligt skönt att vi kunde prata om det. Säga till varann att det här var fint men nu måste jag dricka vatten. Eller spotta, i hans fall.
Så kom och gick min första kyss. I juni 1995. Med Fredrik, vars efternamn, men inte salivsmak, jag har glömt. Hoppas att det ena tar ut det andra och att jag är förlåten i universum för mitt selektiva minne.

Drömmar

Idag är det drömmar som avhandlas här i Svenssons allehanda. Och i vanliga fall har jag en massa drömmar, som jag kommer till strax. Men först vill jag berätta om min just nu mest akuta dröm. Det är nämligen att bli frisk och kry och känna mig som en människa igen. Tror att jag är på god väg, men jag har inte ropat hej ännu. Har haft.... trumvirvel..... MAGSJUKA! Hurra för mig, denna härliga sjukdom som förstör allt vad man är som människa och lämnar en som en ynkedom utan liv och rörelse i. Utom möjligtvis kräkreflexen som i allra högsta grad är närvarande och aktiv.
Men. Andra drömmar då. Jag tänkte faktiskt häromdagen att jag just nu får precis det jag drömt om. Inte allt samtidigt, och kanske inte allt allt heller, men jag får många bra saker. Jag ska få ge ut min skiva, nåt jag drömt om så länge jag kan minnas. Första gången jag tänkte det var jag väl fyra år tror jag. Och nu händer det. Min skiva, med min musik, som folk kommer kunna köpa och lyssna på! Helt makalöst. Och att jag dessutom får spela in den med helt sjukt begåvade musiker är ju en stor, stor prick över mitt i... Och mera saker jag får är ett jobb där jag får sjunga och spela och träffa människor, och få gott om pengar för det (inte alltid en självklarhet i min värld), samtidigt som jag kommer vara ledig en hel del, och planera för min egna turné som ju ska komma framöver. Jag har, som jag nämnde för inte alltför länge sen, många fina vänner som finns hos mig och runt mig och min mamma är i skrivande stund på väg mot min syster, dit jag oxå ska så fort magen tillåter, för att fira jul! Det är gott att leva precis just nu. Det blev inte så mycket om framtidsdrömmar kanske, mer som sånt jag velat ha och som kommer nu, men det är väl helt fantastiskt att kunna skriva så?! Att livet blir som man har önskat.
Och sen drömmer jag om kärlek oxå. Det kommer jag inte ifrån. Det vill jag inte komma ifrån. Och förr eller senare kommer den. Till mig.

prataomdet.se

Det gör mig så ledsen att vårt samhälle ser ut så att en tjej inte vet om hon blivit utsatt för ett övergrepp, och att en kille tydligen inte heller vet om han utfört ett. Vad har han för bild, för fostran, på det sexuella planet om han kan tro att det han gjorde var ok? Är bilden av den sexuellt passiva kvinnan så starkt cementerad att man kan tro att det är ok när man knullar nån som sover? Som inte reagerar och som inte visar tecken på att vilja? Jag blir förtvivlad. Förtvivlad för dig som blivit utsatt för det här men, just då i alla fall, inte kunnat avgöra vad det var eller hur du ska känna inför det. Förtvivlad för att du är så långt ifrån ensam om att ha haft den här typen av upplevelse. Och förtvivlad för att gränsen ligger alldeles för långt bort från dig, från oss tjejer, när det gäller att avgöra vad som är ok eller inte. Det ÄR en våldtäkt, det är alldeles uppenbart, men jag förstår om du inte trott det eller inte vetat hur du ska göra med dina känslor. För att din sexuella fostran inte har handlat om dig. Gränsen för våra känslor inför sex ligger närmare den vi ligger med än oss själva. Ska man dra det till sin spets så är vi invaggade i att ge njutning, fejka en orgasm om den inte kommer, underkasta oss det han vill, och i att sexet är slut när han har kommit. Var finns vi i det? Vår gräns måste flyttas närmare oss. Den ska ligga där vi kan avgöra vad vi vill enbart för vår egen skull och inte för hans. Den ska vara vår och bara bli hans om han blir inbjuden att gå över den. Den ska inte vara så suddig att han kan tro, eller låtsas att han tror, vilket det nu må vara, att det är ok att knulla nån som sover och inte kan vakna.
Till sist vill jag bara be om ursäkt för den otroliga heteronormativitet jag beskriver och spär på med det jag skriver, men den sidan kanske vi får ta upp en annan gång, i ett annat inlägg.
Det är tisdagmorgon och jag läser en länk på facebook som heter prataomdet.se. En sida där människor, mest tjejer av det jag läst hittills, skriver om sina upplevelser av sexuella övergrepp, gränsdragningar och svårigheterna kring det. Och jag blir ledsen och förtvivlad. Bland annat det här läser jag: http://prataomdet.se/2010/12/20/anonym-pratar-om-det-3/#comment-193 och bestämmer mig för att kommentera. Och det är en viktig fråga, så nu får ni oxå läsa hennes berättelse om ni vill, och mitt svar om ni vill. Mitt svar kommer här nedan:
Det gör mig så ledsen att vårt samhälle ser ut så att en tjej inte vet om hon blivit utsatt för ett övergrepp, och att en kille tydligen inte heller vet om han utfört ett. Vad har han för bild, för fostran, på det sexuella planet om han kan tro att det han gjorde var ok? Är bilden av den sexuellt passiva kvinnan så starkt cementerad att man kan tro att det är ok när man knullar nån som sover? Som inte reagerar och som inte visar tecken på att vilja? Jag blir förtvivlad. Förtvivlad för dig som blivit utsatt för det här men, just då i alla fall, inte kunnat avgöra vad det var eller hur du ska känna inför det. Förtvivlad för att du är så långt ifrån ensam om att ha haft den här typen av upplevelse. Och förtvivlad för att gränsen ligger alldeles för långt bort från dig, från oss tjejer, när det gäller att avgöra vad som är ok eller inte. Det ÄR en våldtäkt, det är alldeles uppenbart, men jag förstår om du inte trott det eller inte vetat hur du ska göra med dina känslor. För att din sexuella fostran inte har handlat om dig. Gränsen för våra känslor inför sex ligger närmare den vi ligger med än oss själva. Ska man dra det till sin spets så är vi invaggade i att ge njutning, fejka en orgasm om den inte kommer, underkasta oss det han vill, och i att sexet är slut när han har kommit. Var finns vi i det? Vår gräns måste flyttas närmare oss. Den ska ligga där vi kan avgöra vad vi vill enbart för vår egen skull och inte för hans. Den ska vara vår och bara bli hans om han blir inbjuden att gå över den. Den ska inte vara så suddig att han kan tro, eller låtsas att han tror, vilket det nu må vara, att det är ok att knulla nån som sover och inte kan vakna.
Till sist vill jag bara be om ursäkt för den otroliga heteronormativitet jag beskriver och spär på med det jag skriver, men den sidan kanske vi får ta upp en annan gång, i ett annat inlägg.

Inte en vanlig måndag

Denna dagen - ett liv. Ja tack, gärna! Skulle varje dag bli som den här så skulle jag inte ha några problem med att leva livet. Nu har jag ju sällan problem med just det ändå, även om det såklart är svårt ibland. Men det är sällan, för att inte säga aldrig, som jag känner att det inte är värt det. Men, den här dagen var alldeles ypperligt fin! Starten bestod i kaffe och yoghurt, ackompanjerat av Robyn, samt ett uppladdande av videoklipp från gårdagens fantastiska konsert med Svenska Manskören Boys In Love. Vidare begav jag mig ut i vintergötet för att fika med Sanna, Emma och Emmas ljuvliga son Theo. Väl där hade de införskaffat champagne för att fira att jag ska få ge ut min skiva! Så vi drack skumpa mitt på blanka dagen och njöt i kubik. Och sen blev det ju studion igen och där har man aldrig tråkigt! Idag var det lite jobbigt för att rösten inte var helt hemma, men jag fixade duettinspelningen med Mats 'rösten' Genfors och sen kom en hel drös med begåvade musiker och gav idéer och kreativitet, och vips så har vi fiol på en låt och trumpet på en annan! Gött ska det vara att leva. Avslutningen blev Mexican train med Johan, Line, Pia och Simon och det var ju verkligen inte fy skam det heller. Och nu sitter jag här, inlindad i min filt och känner mig upprymd över att jag ska få träffa Flamingogänget imorn, för nu är de hemma igen! Yeah.
Och så dagens då. Den är tråkig. Kläder igen. Det är ju underbart roligt med kläder, men att berätta om dem är ju lite meningslöst. De ska ju upplevas, kännas, ses! Men men. Tights, grå daraperad klänning och skinnkavaj. Varför berättar jag när jag inte vill? Det vet man inte riktigt. Kanske är mitt 'vän av ordning'-drag. Jag gör som jag har sagt liksom.

Veckan som gått

Alltså den här veckan. Det är dagens ämne. Som att det var menat att det skulle bli det idag, denna söndag, då en fantastisk vecka går mot sitt slut.
Ungefär hälften av mina vänner är inte hemma. De är på semester på en härlig kanarieö och jag ville följa med men kunde inte. Och då bestämde sig universum för att ge mig allt jag vill ha istället, som kompensation så att säga. Jag har fått spela in min musik med helt sjukt begåvade musiker och nästan gråtit av lycka när jag lyssnat på resultatet. Jag har fått upplyftande besked om min mamma som gör det otroligt mycket lättare att leva. Jag har fått gå på århundradets bästa konsert med den enda artist jag nånsin kallat idol eller nåt åt det hållet, Robyn. Att jag dessutom fick biljetten bara en vecka innan var liksom som den fluffigaste grädden på moset man kan tänka sig. Jag har även fått tillbaka några andra vänner, som oxå varit utomlands, fast på andra öar, och som förgyllt mina dagar och kvällar. Och nu ska jag snart gå på hypad julkonsert med Svenska Manskören Boyz in Love. Det har varit en alltigenom bra vecka helt enkelt, och imorgon börjar en ny med att de saknade vännerna återvänder hem och värmer mitt liv.
Det går inte säga det nog många gånger. Man ska uppskatta livet när det är bra. Lagra det göttiga liksom.
En bild som summa av kardemumman, ska se om det går att hitta nåt bra....
Hade inte lagt in fler bilder från kameran, så det fick bli en till suddig Robyn. Håll till godo! Nu går jag på konsert.

Vill tillbaka....

We dance to the beat. Skulle jag vilja göra. Jag vill gå ut och dansa tills kroppen är slut och svettig och inte orkar nåt alls. Jag vill även vara i ett varmt land omgiven av människor jag känner och som dansar och skriker och sjunger till samma låtar som jag. Jag vill ha korta shorts och hörlurar och bli tokig i huvudet för att musiken är så bra att jag sprängs. Jag vill behöva påminna mig själv om att inte skrika sönder rösten på dansgolvet för att jag måste jobba imorn. Jag saknar Ayia Napa just ikväll. Jag saknar Bedrock och att kasta huvudet bakåt och bara dansa tills jag faller ihop.

I min handväska...

Kanske kan man göra nåt intressant av det ändå... 'I min handväska' är ju annars kanske inte det ämne jag helst behandlar, men jag böjer mig och ser om det finns nåt gött att berätta om ur den.
Och just idag är det ju nåt fint i den, för jag köpte en Robynväska igår på konserten som fortfarande ligger kvar!! Don't fuckin tell me what to do-väskan. Jag gillarn. Nycklar, försvarets hudsalva, min superfina cerisa plånbok, läppglans i varienrande färg beroende på dag, just idag beige, mobilen med tillhörande värdelösa hörlurar. Och så biljetten från igår. Den som jag funderar på att typ rama in. Känns som att jag måste konservera känslan jag har från igår, så att jag kan plocka fram den när jag vill och känner att jag är lite låg. Då kommer jag nämligen leva upp och känna att jag kan bära världen på mina axlar och rädda den om den är i nöd. Så grymt var det. Men det vet ni ju nu. Fast jag kan typ inte sluta tjata om det för det ligger längst fram i pannloben hela tiden. Länge lever Robyn. Det känns lite som att jag kompenseras nu för att jag var för liten eller inte född än när storheter som Beatles, Cornelis, Simon & Garfunkel och Hasse & Tage med flera var aktiva. Nu får jag nåt stort. Eller, hon har ju varit stor i mitt liv länge. Men nu är hon så stor för många, som sig bör. Ja, länge, länge, länge leve Robyn.

Just det...

Ni vet det där ögonblicket när man ser varandra i ögonen och sjunger till varandra och möts? Det gjorde vi. Konichiwa bitches. Robyn och jag. Och jag är starstruck och cool.

Robyn

Det är sjukt. Så jävla sjukt att en artist kan vara så bra!!!! Jag visste inte vart jag skulle ta vägen hälften av tiden, min kropp ville liksom hoppa ur sig själv för att jag blev så jävla lycklig av att vara där och få se och höra denna den bästa av spelningar... Hon är så cool, så jävla bra och kör så det sprutar energi, hela tiden. Åååååhhhh, det var så sjuuuukt braaaaaa! Önskar alla en sån upplevelse. Shit alltså. Men ni får nöja er med en bild. Från mobilen, så den är inte ens särskilt bra. Men det är ju Robyn. Håll till godo. Drottningen in action:

Genom fönstret

Om man sitter i min soffa vid den här tiden och solen lyser ute kan man vända ansiktet mot fönstret och låtsas att man solar i ett varmt land.

Ljuva liv

Livet är ljuvt. Det är det, faktiskt. Och inte ens bitterljuvt idag, utan bara ljuvt. Jag har haft en alldeles, alldeles underbar kväll med Katrin och Elin med god mat och gott vin och gott samtal, och uppskattar min tillvaro. Och det är ju så viktigt att man gör det. Att man fattar när man faktiskt har det så bra man kan ha det i princip, så att man orkar leva när det är så dåligt det bara kan vara. Och så får man vara tacksam för att ens liv inte är gröt, havregrynsgröt på ett långsamt löpande band, utan fyllt av upp- och nedgångar som gör att man lever och känner det. Sen är jag såklart inte det minsta tacksam över att min mamma är sjuk, för det är ju helt, totalt värdelöst fortfarande. Men jag är glad att mitt jag inte lever mitt liv i medelbanan. Mitt emellan allt. Utan i ytterligheterna. Där jag känner det som händer mig och upplever det till fullo. Och då är det ju nattsvart ibland. Och så ljust att man måste kisa ibland.
Jobbet som jag har fått! Är alltså som sångerska och trubadur på en StenaLinebåt, och jag ska jobba varannan vecka och vara ledig varannan. Och det känns så härligt att jag ska få sjunga mycket, få mycket frihet men ändå ingå i ett team som verkar gött och trevligt, och dessutom alltså ha en hel del ledig tid att planera och spela min egen musik på. Som att jag får precis det jag vill av mitt karriärsliv just nu helt enkelt! Här finns gott om utrymmen för grattisar och hurrarop! Tänk att det faktiskt är sant. Att jag lever precis så som jag drömt om att leva. Det är ju helt sjukt egentligen. Många var de som inte trodde att det var möjligt. (iaf i min värld, där man liksom inte blir konstnär av nåt slag, utan man drömmer (möjligtvis) om det, men sen skaffar man sig ett jobb) Nu gör jag det. Om och om igen. Precis det jag vill. Ibland blir jag rädd att ni ska tycka att det är tråkigt att läsa min blogg när jag blir sådär lätt frireligiös i stilen och bara lovprisar livet. Men så tänker jag att ni kanske fattar att det är sanning. Att jag bara skriver min sanning och att jag faktiskt är precis såhär glad och tacksam precis när jag skriver det. Och då kan det bli lite smörigt eller såsigt eller alldeles för kletigt ibland. Men det är sant.
Och det är det ju. Som är grejen. Att så länge man är sann så är man på rätt spår. Mot sitt innersta jag som alltid vet vad som är rätt och fel om man verkligen känner efter. Om man vågar och vill det.

Storasyster och lillasyster

Alltså det känns så jävla klyschigt att skriva om mina systrar och ge dem all min kärlek, för det är ju precis vad man förväntar sig och det känns lite trist. Inte trist för att jag bara inte vill göra det som förväntas, men för att mina systrar vet ju hur jag känner för dem, och de flesta som läser det här vet det ju oxå eller kan räkna ut det... Samtidigt kan jag ju inte skriva att jag hatar dem eller nåt för att vara cool typ, för det gör jag ju inte. Alls. Men vad ska jag skriva då?

Mina systrar är födda på varsin sida om mig. Vi är 31, 28 och 21 år gamla i skrivande stund. De är sjukt coola människor båda två på helt olika sätt. Vi är likadana och alldeles olikadana samtidigt. Vi har alla haft ungefär samma uppväxt och har med oss lika och olika upplevelser från dem. Vi har samma minnen ur olika synvinklar och förstår varandra på ett sätt som jag tror att man förstår om man har syskon som man står nära, och kanske om man har vänner som man stått nära sådär sjukt länge. Men kanske inte annars. För det är superspeciellt att ha delat liv. Det finns liksom alltid en hel bok, ett helt internet i bakgrunden som vi kan slå upp i och veta samma saker ur. Och därför är det ju lättare att kommunicera än med många andra.
Återkommande ord i ovanstående stycke är alltså samma, lika och olika. Det är så det är med mina systrar. Och så är det sjukt mycket kärlek. Kunde inte hålla mig från att skriva det för det är liksom det största.

Musik och kläder

Idag har jag varit i studion med fyra underbara pojkar! Johan, Anton, Cristian och Oskar har spelat in musik till min skiva, och det blir så braaaaaaaaa!!!!! Hurra för dem! Cristian är tekniker och kallade den här dagen för supermusikeronsdagen. Mycket riktigt. De kommer in, kan allt, och spelar som gudar. Tack gud för dem, för att de vill spela med mig och för att jag kommer framåt med min musik! Yeah.
Och så var det listan, som idag tycker att jag ska berätta om mina kläder. Två par tights, ett par jättesnygga jeansshorts som jag typ levde i i somras och måste ha så ofta jag kan nu med fast de egentligen är sommarkläder för de ger mig så goda minnen och härliga associationer, ett linne och en svart/vit leopard-t-shirt. Och en stickad tröja över allt som typ dolde hela min outfit eftersom det är så jävla kallt.
Jag tar steg framåt på vägen mot ett fritt hjärta. Det är bra.
Min mamma lät glad idag. Hon har inte fått dåliga besked. Inga besked alls nästan på ett sätt, men det är iaf bättre än dåliga.
Imorse sa jag till mig själv i spegeln: ibland måste man påminna sig själv om vilket fantastiskt liv man faktiskt har. Och jag tycker det, trots att det är så mycket som är så svårt. Det är både upp och ner liksom. Sjukt bra och sjukt dåligt samtidigt. Det måste man komma ihåg när man tänker på det dåliga. Annars blir det för svart tror jag. Jag har fått jobb, ett jobb som jag kommer ha jättekul på, som jag ska berätta mer om en annan gång, jag håller på och spelar in min första skiva, som ska ges ut på riktigt(!!!!!!), och det finns människor som vill att jag ska komma och spela min musik för dem. Och jag har helt sjukt bra vänner i mitt liv, som ger mig så mycket stöd och lycka och glädje. Och det gör inte bara mig glad, utan även min mamma, som andas ut lite lättare när hon hör att jag har bra och fint stöd här nere. Det är bra att tänka på allt det fina ibland.

Usch.

Usch usch usch. Jag har precis skrivit och tänkt om tro och kärlek, och så kommer jag på mig själv med att sitta och vara missunnsam och nästan skadeglad. Usch. Det är en äcklig känsla, vad ska jag med den till? Låt andra människor hitta sin lycka och om de inte gör det men tror att det gör det så är väl det fint och bra? Det ligger iaf inte på mitt bord, i mitt liv. Jag vill inte vara missunnsam. Det är den otäckaste känslan jag vet. Usch. Nu ska jag älska mig själv istället, det brukar hjälpa mot äckelkänslor. Svårt bara när man tycker att man är otäck. Dåligt utgångsläge för att älska sig själv. Men jag brukar ju vara rätt bra på det annars, får försöka glömma min föraktfyllda dipp och minnas min finhet istället.

Tro

Jag tror på ganska många saker. Och känner oftast att jag inte behöver definiera det för mig själv, för det är ju så självklart för mig vad det är ändå. Och det är ju ändå ingen annan som har särskilt mycket nytta av att veta exakt vad det är så därför är min tro lite rosa och lullig oftast. Lullig? Det kanske betyder småfull, men jag menar att den är diffus. Fast ändå inte då, eftersom jag känner den. Jag vet ju precis med känslorna, även om det är så att jag inte kan sätta exakta ord på den.
Men om man nu ska sätta ord så tror jag på att människor som dör fortsätter finnas på nåt sätt. Som spöken kanske eller bara som extra energi i nån annans liv. Och jag tror att det finns tillfällen i livet när jag behöver nåt större än mig själv och då gör det det. Och jag tror att det hjälper när jag ber min kristna vän be till sin gud om saker som är svåra för mig. Jag tror på tron i sig.
Och jag tror verkligen, verkligen på kärlek. Jag tror, eller vet, att det är kärnan i allt gott vi kan skapa eller få i våra liv. Och kanske att tro helt enkelt bara är kärlek. Tron på det goda, på hjälp i nöden, på stöttning när man behöver det, på livlinor liksom.
Kärlek hörrni, det är the shit.

Ett ögonblick

När man ber människan med sämst minne i världen (läs: mig) beskriva ett ögonblick kan det hända att man tar sig vatten över huvudet. Jag vet inte riktigt hur mycket jag har berättat om detta urusla minne jag har, men nu vet ni iaf. Det suger. Men jag ska ändå berätta om ett ögonblick i mitt liv. Jag minns ju några liksom, det är inte som att allt är nollställt. Det är bara det att många saker är djupt begravna och behöver rotas i en del för att komma upp. Perfekt rotning är att någon annan säger: kommer du ihåg det där? Varpå jag svarar: nej.... Och sen är det igång. Så småningom minns jag oftast, men det kan ta en stund. En stund av: jo men vi var ju där och sen gick vi dit och så gjorde vi det där och sen träffade vi den. Och till slut ser jag det för mitt inre öga och säger: jaaaa....
Men nu ska jag alltså minnas själv. Och jag har bestämt mig för att inte ta ett irländskt ögonblick eftersom jag inte längre vill tänka Irland så mycket som jag gör. Och eftersom just den delen av världen fått nästan orimligt mycket tanketid det senaste halvåret så är det lite knepigt att hitta nåt annat. Nåt annat som kanske är intressant att läsa om oxå, och inte bara blir som en enda lång navelstudering av mig själv. Vad ska jag ta vad ska jag ta vad ska jag ta..... Vi håller oss i regionen ändå tror jag, bara lite längre söder- och österut. Och beger oss till min tjugoårsålder.
På den där baren i London sitter vi. Den där vi träffades allra första gången. Jag har bett dig komma dit och träffa mig utan de andra för första gången för att jag måste säga en sak. Vi sitter och pratar ganska länge och har roligt. Sådär roligt som vi sen ska ha jättejättemånga gånger till efter det. Men så börjar tiden rinna ut, jag måste hem till min värdfamilj och ha sista kvällen med dem oxå, för imorn åker jag ju hem till Sverige igen. Efter 10 månader av Londonliv och aupairande ska jag åka hem och söka skolor och blir svensk igen. Eller, jag tänker ju egentligen att jag ska bli tillfälligt svensk, för att jag har fått så mycket liv i mig i London att hit måste jag igen. Sverige får bli en parentes. En skoltid, sen kommer jag igen. Tänker jag då. Hur som helst. Vi sitter och har roligt och skrattar men tiden är snart slut. Så jag måste säga det. Att jag har bett dig komma dit av en speciell anledning. Att jag tycker om dig. Och du säger att du tycker om mig med. Men då säger jag att ja, jag vet, men jag tycker really om dig. I really, really like you. Och du tittar på mig och ler. Och jag säger att jag vill vara med dig men jag har ju en kille hemma i Sverige som jag måste göra rätt mot och inte fel. Och jag vill inte börja det här med dig bak och fram genom att vara otrogen mot nån annan. Så jag säger att jag tycker om dig och hoppas att du tycker om mig tillräckligt mycket för att vilja vänta och se och bli tillsammans sen. Sen måste jag gå och du vill följa mig hem för du vill inte heller skiljas åt riktigt än. Så vi går genom det där slitna men fina bostadsområdet i sydvästra London och mitt emellan baren och hemmet tar du min hand. Och håller i den tills vi är hemma. Sen håller du i mig en stund. Och så vet jag att det här kommer bli bra. Sen. Snart. Jag måste bara krossa ett hjärta hemma i Sverige först. Och vad gör man inte för den där sortens kärlek? Den som man tror ska vara hela livet?
Den gjorde inte det. Varför vet man ju inte alltid riktigt, men jag har fått veta i mitt hjärta att jag har hittat rätt. Och den känslan är evig även om kärleken inte sen blev det. Lugnet i ruset när man vet att man har hittat kärlek.
Och ja, jag har en böjelse för engelsktalande män. Det är hett liksom.

Dagarna går för fort

På många sätt går tiden för fort nu. Rinner iväg. Men jag försöker ta vara på den, bland annat genom att inte interneta så mkt. Så jag hamnar efter i mitt nya bloggliv där jag ska skriva varje dag. Men det känns ok för oss alla tror jag. Dagens tema heter nåt så märkligt som Min bästa vän. Kanske inte så märkligt egentligen, i andra människors liv. Men i mitt. För jag kan inte välja en. Jag är så innerligt lyckligt lottad att jag har jättemånga fantastiska vänner som jag är nära, kan luta mig mot, aldrig vill förlora och som finns där för mig i vått och torrt. Och det märks ju extra mycket nu, när det är.. ja, är det vått eller torrt som är det dåliga i det där ordstävet? Jag vet inte, men det är ju iaf svårt att leva just nu, och då har jag många omkring mig och känner mig omhändertagen. Det är underbart.

Liten paus

Igår körde jag bil nästan hela dagen, därav pausen i mina dagliga redogörelser. När bilfärden pågått i ca 6 timmar kom jag till slut fram till Eric i Sälen! Jag är på roadtrip, med Götet som slutstation! Har lånat mammans bil förstår ni. Och kunde ju inte gärna köra 80 mil ensam på en dag så det fick bli en tvådagars. Ungefär som när man var yngre och gick ut både fredag och lördag, man var på't igen liksom. Förutom att det här är en alkoholfri tillställning där jag inte egentligen är ute, utan alltså inne, i bilen.
Dagens inlägg ska tydligen heta 'min dag'. Och den här dagen består alltså av bilkörande, i mammas gröna Renault Megane, och jag hejjas friskt på av Sveriges Radio P3. Ibland har jag superhög volym för då sjunger tex Robyn eller nån annan bra, och ibland ringer telefonen med folk som undrar hur det går, var jag är, eller säger 'japp, jag kan på onsdag'. Det de kan är spela in musik med mig i en studio. Det blir en bra dag det. Antagligen bättre än den här, för så himla kul är det inte att köra bil att det klår att spela in sin egen musik i studio.
Men jag dansar för mig själv lite lätt ibland, när det är sådär sjukt bra musik. Och då är jag Robyn, förutom att jag inte är i hörnet och tittar på nån som kysser nån annan. Jag är i bilen och tittar på vägen.

En definition.

Att finnas där för en annan människa. När det är lätt och när det är svårt. Att kunna sätta sig själv åt sidan ibland, men oxå vara mitt i centrum när det är läge. Att göra det som behövs och det man vill tillsammans. Att ge utan att kräva tillbaka men ändå få det.
Att min mamma syr åt mig fast hon vet att jag kan själv, men bara vill att hon ska göra det istället. Att min syster gör flyers och affischer åt mig fast hon inte har tid egentligen. Att min pappa lagar mat som han vet att jag tycker om. Att min andra syster vet exakt vad jag menar när jag pratar om mina drömmar. Att mina vänner ringer, smsar, tänker på mig och finns där när jag behöver dem men inte vet hur jag ska fråga. Att de vet det och fortsätter finnas där.
Att lova sig själv att följa sina drömmar och sitt hjärta för att man vet att pengar inte är lycka, utan att lycka är lycka.
Att se en liten flicka bli frisk när det var så nära att hennes liv tog slut.
Att lösa melodikrysset en lördagsmorgon med mamma på andra sidan köksbordet och Amanda på andra sidan facebook. Att svära tillsammans när vi inte vet svaret och hurra tillsammans när vi kommer på det.
Att kunna luta sig och vara trygg.
Det är kärlek.
De här två gifte sig i somras och jag fick komma hem och vara med. Det var sannerligen kärlek det, på alla sätt och vis.

Fy fan vad ointressant

Jaha, idag ska jag skriva om vad jag ätit tydligen. Inte min bag riktigt. Äggröra, bacon, pannkakor, grädde, sylt, chokladboll, ost- och skinkpaj med pesto, dammsugare. Här hos mamman äter vi mkt och ofta. Så försöker jag promenera eftersom jag inte riktigt har samma behov av att gå upp i vikt som hon.
Det här var ett tråkigt ämne, tack för mig för idag, vi hörs imorn.

...

Livet kommer närmare när döden gör det.
Jag är frustrerad.
Sjukvården borde göra mera. Och jag behöver den oxå. Vården. Inte samma, en annan. Vi som står bredvid behöver oxå stöd, hjälp. Annars kommer vi ramla ihop.
Vi har pratat om svåra saker. Lite bara. Mer går inte.

Päivi och Sven-Erik

Mamma och pappa. Två personer som levde länge tillsammans men som inte gör det längre. Som båda två fått mer än nog av sjukdom och som gör så gott de kan i detta liv.
Min mamma. Min mamma min mamma min mamma min mamma. Just nu får hon nästan all plats jag har i hjärtat. Jag har inte rum för så mycket mera eftersom hon inte mår som hon ska. Mamma mamma mamma.
Min pappa. En stolt man, intelligentare än de flesta jag träffat, och definitivt mera allmänbildad än, ja alla jag träffat tror jag. Hans liv har varit krokigt, han visar känslor genom att bjuda på god mat och tar reda på allt han inte vet. Gärna på google som är det mest fantastiska han träffat på sen sliced bread.
Jag älskar dem båda två. På olika sätt men så är det väl med alla man har i hjärtat. De har ett fack var.

Kej och Fredrik

Idag ska jag berätta om min första kärlek. Och egentligen var det väl min första egna hund, Kej. För honom var jag så kär i att jag blir varm i bröstet än idag av tanken på honom. Han fanns länge oxå, ända fram tills för några år sedan. Blind och döv var han till sist och fattade väl inte så mycket av omvärlden och då fick han sluta sina dagar. Men han var nog först i mitt hjärta. Fast nu tänkte jag berätta om Fredrik istället. Min första kille.
Jag var inte den coolaste katten i stan när jag var ung, alltså sådär ungt ung menar jag. Nu är jag ju världsvan och häftig men så har det alltså inte alltid varit. Jag växte cirka en decimeter i timmen under några år, älskade skolan, var smart och duktig, och älskade oxå att prata med vuxna. Alltså populär bland lärarna. Det går inte alltid hem bland folket, barnen, i byn. Så jag hade inga horder av killar som ville ha mig. Ingen, så vitt jag vet, älskade mig i hemlighet eller öppenhet, i min klass. (Är ju från liten liten by, så det fanns alltså bara en av varje klass. Inte så stort urval...)
Men! En dag kom det en kille från stan till byn. Det var sista april, jag gick i sjuan och skulle försöka hänga med de coola människorna genom att följa med upp på berget där de äldre ungdomarna drack öl och tände en brasa. Och dit skulle han oxå. Fredrik. Han gick i åttan, var kusin med Malin i min klass och började prata med mig direkt. Inte med nån annan, utan med mig. Vi gick uppför Stuguberget tillsammans, satt vid elden tillsammans, och på vägen ner tog han min hand. Sen fick han mitt telefonnummer och jag åkte hem och trodde att jag skulle dö av lycka. Och nervositet. Tänk om han inte skulle ringa?! Men det gjorde han. Han ringde och frågade om jag skulle komma till stan (vilket alltså är Östersund, den enda staden i mitt hemlandskap Jämtland.) Och om jag ville träffa honom då. Det ville jag ju. Jättegärna. Så vi träffades, en, två, tre gånger. Han kom till Stugun, jag åkte till stan. Vi höll varandra i handen och pratade. Men kysstes inte förrän rätt långt in i vårt väldigt verkliga, spännande förhållande. Om den kyssen ska jag ju berätta senare så det gör jag inte idag. Men jag kan berätta att Fredrik hade moppe, och sommarstuga bara två mil från mitt hem, som låg en mil från samhället där jag gick i skola. Så när sommarlovet kom, kom han körandes in i byn som var så tyst och fridfull att jag hörde mopeden långt innan jag såg den. Och jag stod i fönstret och tittade och spanade. Och sen tog han med mig, jag fick sitta bak och åka med. Och då var jag rätt cool ändå. Eller alltså, det tänkte jag ju inte då. Men nu i efterhand ser jag det. Jag, gängliga, töntiga Erika. Med killen från stan som inte tittade åt nån av de häftiga tjejerna. Utan såg mig istället.

Överfullt.

Jag har för många tårar innanför ögonlocken. Det är överfullt. Så de smiter ut när de kan, när de får. När jag tittar på amerikansk TV, när jag läser ordspråk på såna där må-bra-kort som jag aldrig nånsin gillat innan. Och när min syster bloggar om hur mycket hon älskar sina barn. Sen gråter jag lite i smyg på H&M för att de spelar julmusik och julhandeln är full gång och konsumtionen är på topp. Konsumtion i sig gör mig inte ledsen, och inte julmusik heller egentligen, men att livet är så föränderligt att jag inte vet nåt om framtiden, det gör mig ledsen. Och julen är en sån där sak som jag vill ska vara som den är. Jag vill att alla ska vara med. I år och tex nästa. Hoppas att alla får det.

Mera Blondinbella än blogg...

Insåg precis att min internetmojäng numera ger Blondinbella.se som första förslag när jag skriver bokstäverna BL istället för att föreslå blogg.se, som det brukade vara. Det tyder på glesa blogginlägg och leder nu alltså till ett märkligt och kanske lite skämmigt erkännande att jag läser Isabella Löwengrips blogg... (Skämmigt är kanske även att använda ordet skämmigt, då det senast hördes 1996, men pinsamt kändes ju inte rätt heller... hur som helst!) Blondinbella. Hon är i London nu med sitt lyckade liv och sina vänner och lever rövare eller så nära rövarlivet hon nu vill leva. Men! Jag sitter i en soffa i Östersund bredvid min sovande mamma och tittar på semifinalen av Idol, jag. Och tänker att det sällsynta bloggandet kanske kan rådas bot på genom den lista som min lillasyster tipsat om! Och det är den här listan det:
Dag 01 –Om mig
Dag 02 –Min första kärlek
Dag 03 –Mina föräldrar
Dag 04 –Det här åt jag idag
Dag 05 –Vad är kärlek?
Dag 06 –Min dag
Dag 07 –Min bästa vän
Dag 08 –Ett ögonblick
Dag 09 –Min tro
Dag 10 –Det här hade jag på mig idag
Dag 11 –Mina syskon
Dag 12 –I min handväska
Dag 13 –Den här veckan
Dag 14 –Vad hade jag på mig idag?
Dag 15 –Mina drömmar
Dag 16 –Min första kyss
Dag 17 –Mitt favoritminne
Dag 18 –Min favoritfödelsedag
Dag 19 –Detta ångrar jag
Dag 20 –Den här månaden
Dag 21 –Ett annat ögonblick
Dag 22 –Det här upprör mig
Dag 23 –Det här får mig att må bättre
Dag 24 –Det här får mig att gråta
Dag 25 –En första
Dag 26 –Mina rädslor
Dag 27 –Min favoritplats
Dag 28 –Det här saknar jag
Dag 29 –Mina ambitioner
Dag 30 – Ett sista ögonblick

Detta beskrivande av tex mig ska alltså tydligen pågå i trettio dagar, så då borde ju blogg.se gå om blondinbella... Får man hoppas, annars är jag ju patetisk. Men! Icke desto mindre inspirerad av henne, det ska jag villigt erkänna. Vi delar inte många åsikter om hur livet bör vara, men jag gillar hennes driv. Hon gör det hon vill och det är rätt. Hon verkar följa hjärtat och sina drömmar, och även, på sitt sätt, vilja uppmana andra att oxå göra det. Och det är ju fint faktiskt.

Men nu är det alltså dags för dag ett på listan. Om mig heter den.


Så här snygg och cool är jag ibland.
Jag är snart 29 år. Jag är en verklig människa som tycker om andra verkliga människor. Jag klarar inte av bullshit och vill inte låtsas nånsin, utom när jag spelar teater. Det gör jag ibland som jobb. Ibland sjunger jag som jobb. Och ibland jobbar jag inte alls eftersom kultur är min gebit. Då får man ta att man är lite fattig och arbetslös ibland. Därmed inte sagt att man är sysslolös. Det är man ju aldrig.

Jag skriver musik, fina visor som jag faktiskt gillar att lyssna på själv oxå, ibland. Jag vill att många människor ska höra min musik och jag har fått ett stipendium som jag hoppas ska hjälpa mig en bit på traven. Jag har även fått ett tyskt fan som bokat in mig på en liten miniturné i norra Tyskland till våren och det är det overkligaste som hänt mig på karriärfronten.Jag har varit kär hur många gånger som helst och det är fint och härligt för mig. Jag har fått mycket kärlek. Ibland har jag svårt att släppa taget om kärlek även om den inte är rätt längre, men då hjälper det iaf att jag varit med om det förut, för då fattar jag ju med hjärnan att det kommer gå finfint att komma över, även om hjärtat inte fattat det än. Men det är ju tråkigt. Att man ska behöva komma över för att det inte är rätt. Jag vill ju så gärna att kärleken ska vara rätt för jag är världens största romantiker. Den där som vill flytta över jordklotet och bli fårbondehemmafru för kärlekens skull ni vet. Den är jag. Och då är det trist när det inte blir så.

Jag har svårt att fatta mig kort i tal och i skrift, men det vet ni väl redan. Jag engagerar mig väldigt lätt i saker som betyder mycket för mig. Tex valresultatet, det upprörde mig något alldeles fruktansvärt. Jag tror att jag vill ha många barn, samtidigt som jag vill turnera resten av mitt liv... Och jag älskar min mamma jättemycket.

Så, det var det det. Imorn blir det mera kärlek tydligen. Godnatt.

RSS 2.0