Gammal mobil

Oj, vad mycket känslor som dyker upp när man helt plötsligt börjar använda en gammal mobil igen. Vi fick telefoner från jobbet men de är ca femton år gamla, så jag använder min gamla rosa Sony Ericsson, den jag hade på Cypern och sen under några månader när jag kommit hem. Då när jag dejtade en kille i veckan för att försöka komma över Noel, när mamma var sjuk men beskeden gick upp och ner och fram och tillbaka hela tiden, och när pappa hade upptäckt hur smidigt det är med sms, så han skickade meddelanden om allt. En annan tid. Ett helt annat liv, känns det som. Jag får så många olika känslor av det att jag blir lite illamående känner jag.


Dag 1.

Hörrni, jag ber om ursäkt, men idag orkar jag inte öppna en annan webläsare, så detta mitt första blogginlägg från
Turkiet kommer skrivas i ett stycke. Eftersom google chrome ju tydligen har en styckeindelningsbeef med blogg.se. Så, då var det sagt. Jag är i Turkiet. Det är helt sjukt och overkligt och allting går väldigt fort. Oanständiga mängder information på ingen tid alls, och jag antecknar som en galning för jag fattar ju att det inte finns en chans att jag kommer komma ihåg ens en tiondel av allt jag får höra. Och så mitt i all rundvandring, alla möten och all info, så hade vi ju premiär idag. Eller, jag hade premiär idag, de andra hade ju det igår. Men idag var vi för första gången ett fulltaligt Team Blondie, och vi körde Welcome to the Circus, min absoluta favoritshow, och vi gjorde det på sparken. För det fanns ingen tid att repa, ingen möjlighet att köra med kläder och sen vete tusan om vi hade pallat att först köra ett genomdrag för att sedan direkt köra premiär. (Jag pga att jag hade rest och mötat och infat och sånt hela dagen, de andra pga att de har repat och jobbat som små djur sen de kom hit.) Så vi skippade det och gick direkt på det göttiga. Publik och hela tjottabalongen. Och det gick! Det var lite rörigt på sina ställen, men i stort gick det över förväntan! Men det är som alla har sagt; scenen på Pascha är stor. Större än den man repat på. Så vi gick med stora kliv över scenen och i all hast och orepighet så hann vi inte alltid hela vägen till en plats innan vi skulle vara på väg till nästa. Men hey, det får ändå hanteras för vad det är, en petitess. Mindre än ett dygn efter att jag kom ner körde vi vår första show. Det känns ändå gött. En annan dag, snart, ska jag berätta nåt som ni kanske tycker har mer relevans än information i obscena mängder och en stor scen. Kanske tex om mannen bredvid mig på flyget. Eller om säkerhetsvideon jag fick se. Men nu, nu ska jag sova.

Turkiet

Ja, mina vänner. Nu är visumet klart! Fick det igår efter en svettig stund på ambassaden. Så idag, kl 12.45, lyfter planet. Först Istanbul, sen Alanya. Jag sa dock precis hejdå till min lillasyster så just nu gläds jag inte så mycket alls åt att åka. Usch vad jag ska sakna henne. Det har varit fint att bo här på hennes soffa och kunna ses när som helst. Vi får hoppa att hon kan komma till Turkeyland på semester i sommar.

Det gäller ju typ alla förresten. Ni får gärna komma på besök. Det kommer vara soligt och fint, jag kommer vara överlycklig att få se er, och jag kommer sjunga för er på kvällarna. Så kom, bara kom!


Faster

Vet ni om att Tobbe säger faster Erika när han pratar om mig med Sigge? Vet ni hur mycket det värker i mitt hjärta av kärlek att höra det?


Kärlek.

Jag älskar min systrar så mycket. Så himla, himla mycket.


Vaken

Ja, här ligger jag och är vaken. Helt i onödan, men det är så med kroppen ibland. Den fattar inte sitt eget bästa. Klockan är i runda slängar kvart i fem på morgonen och jag har legat vaken i en timme av okänd anledning. Det är nån slags jobbstress över sånt som just nu ligger utanför min kontroll, blandat med olika låtar från olika shower som liksom går runt, runt, blandat med den där lilla paniken över att jag inte riktigt vet om jag kan alla danser och alla repliker överallt. Och det finns väl få saker som är så kontraproduktiva för mitt jobbjag som att ligga här och fundera på sånt nu, mitt i natten, när jag borde sova, men som sagt så gör kroppen lite som den vill ibland. Och jag är ju ändå tacksam över hur otroligt sällan jag har såna här sömnproblem, men när de väl inträffar är de likt förbannat lika tråkiga. Då hjälper det inte så mycket att jag har sovit gott många nätter i rad innan den här. För den här suger ju just nu ändå.

Ja, så var det med det. Nu ska vi se om jag kan frikoppla hjärnan så att den slutar tänka i cirklar.


Skam, hej, tuvor och tummar.

Skam den som ger sig, men att ropa hej är nog att ta i. För den som undrar är det alltså dagens ordstäv. Nu har jag nämligen återigen fått höra att mitt visum borde vara klart imorgon. Och det kanske det är, men som ni vet kan även minsta tanketuva stjälpa vilket lass som helst, så jag sitter i godan ro, ropar inte hej till någon alls utan hoppas bara att det är sant den här gången. För då får jag åka på onsdag. En hållen tumme eller två skulle inte sitta fel. Tack på förhand.

https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/891209/images/2012/pic_199636821.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/6-2/891209/images/2012/pic_199636821.jpg" class="image">


Namninsamling

Jag tycker att det här:

http://www.youtube.com/watch?v=s-zG8C45DJM&sns=fb

är helt uppåt väggarna, och därför har jag skrivit under den här:

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6511

Sedan delade jag den här namninsamlingslistan på Twitter, och fick direkt frågan om man alltså i så fall ska kunna stjäla en chokladkaka och kunna gå därifrån utan att en butiksägare får stoppa en, och det är en svår fråga, såklart, när man drar det så långt. Men om valet står mellan att som privatperson eller representant för ett företag få använda den här typen av våld mot någon som man misstänker har begått ett brott (som inte är av våldsam/livshotande karaktär), eller om man direkt måste ringa polisen istället, så måste ju valet falla på att ringa polisen. Den här situationen är ju så uppenbar och tydlig (tycker i alla fall jag), och det kanske inte de flesta situationer är, men det är ju å andra sidan inte mitt jobb att revidera lagen och skriva en tydlig beskrivning av vad som då ska vara ok eller inte, men jag tycker att det är viktigt att reagera.

Och det är det många som har gjort. Namninsamlingen är startad av Jens Lindvall.

Ensamkaffe.

Jag dricker kaffe ensam på café. Det är trevligt och rofyllt. Jag vet att jag alltid undrar hur det känns för folk att fika ensamma, eftersom det ju oftast och för de flesta är en sån social företeelse. Men det är ju härligt. När man har valt ensamheten själv är den ju bara fin. Nästan så att man skulle ha med sig en skylt som deklarerar att det inte är nån fara, att man vill sitta själv, så att folk runt omkring slipper undra. Fast då kanske man skulle verka konstig.

För övrigt anser jag att patriarkatet bör förstöras.

Samt att det inte finns nåt bättre sätt att styra ett land än med socialism och solidaritet. Tänk om vi hade det så nu. Vad lycklig jag skulle vara.


En annan dag.

Ibland blir det inte som man har tänkt sig riktigt. Som till exempel nu, när jag istället för att vara på väg till Turkiet, sitter hemma i min systers vardagsrum. Det var inte vad jag hade tänkt mig. Men så är det. Inte alla visum är gjorda för att stämplas i tid, som det gamla ordstävet lyder.

Jag var alltså i Stockholm igår, på Turkiska ambassaden, för att få min visumstämpel. Vi trodde att allt var klappat och klart och skulle ske sådär i grevens tid, mindre än en dygn innan jag skulle åka, men att det alltså ändå skulle gå. Men det gjorde det inte. Lite missförstånd och lite olika arbetssätt gjorde att mitt visum inte var färdigt, och att jag vackert fick åka hem utan det. Det blir förmodligen klart på tisdag eller onsdag, och då kan jag åka. Mycket märkligt. Men så är det. Jag var arg och frustrerad först, men vad ska man göra? Det är ingen idé att ödsla energi på nåt som inte går att påverka. Så nu är jag i Göteborg i några dagar till, får ha lite Skypemöte och mailkontakt med de som är på plats, och helt enkelt bara ta det som det kommer.

Man ska leva i nuet och uppskatta det man har. Livet påminner mig om det då och då. Här och nu.

Och det allra bästa med det här är ju att jag tack vare den här förseningen kommer få gå på Club Bingo ikväll, detta fantastiska event som jag har missat i ett års tid eftersom det alltid gått av stapeln när jag jobbat på båten, eller som nu på slutet, repat i Gävle. Hurra! (Alltså, det allra bästa är ju egentligen att jag får några dagar till med alla fina människor i Göteborg, men det vet ni förhoppningsvis redan.)

Så, hit ska jag inte åka idag. Men snart.

http://www.fritidsresor.se/resa/turkiet/antalyakusten/alanya/blue-village-pascha-bay/?season=sommar-2012

Glad

Ni vet den där egenskapen jag har att jag blir glad för det lilla? Just nu är jag så evinnerligt tacksam för mina vänner. De är i och för sig inte så små i mitt liv, men ni fattar. De är så fina. Jag blir så glad att de vill vara mina vänner. Och i Stockholm skiner solen. Tänka sig.


Dålig bild.

Den där bilden blev inte riktigt lika tjusig i 100px som i 400px, som den var i i original, men min telefon vill inte ladda upp den i större format så vi får nöja oss så. Tack för mig.


God morgon Sverige

Det är tidigt och jag har varit vaken i 2,5 timme redan. Sjukt är det. Men nu är jag på väg till Stockholm för att få mitt visum, om allt har gått vägen för alla människor som är inblandade i det. Hoppas.

Det blir sammelsurium i hjärnan när man har nån slags shufflelåtlista på SpotOn och får Angels av Sarah MacLachlan följt av Loser av den där killen som jag har glömt vad han heter men som iaf släppte den typ 1994. Då gick jag i sjuan och spelade biljard i uppehållsrummet innan skolan började, och hans låt och video gick på MTV på TVn som satt på väggen ovanför biljardbordet. Jag minns videon som att den var gul.

Angels lyssnade jag på senare, nån av gångerna jag bodde i London, så dit har jag oxå kastats ett par gånger. Jag var lyckligare i London än i sjuan men Angels är en sorgligare låt än Loser så jag tror upplevelserna av dem gick på ett ut.

Och mitt i allt försöker jag fånga en fin bild av morgonsverige genom tågfönstret.

Just det! Beck heter han. Loserkillen.


21,1 & 6,8

Japp. Så mycket väger mina väskor i kilogram. Gott folk, JAG HAR PACKAT! Och det gjorde jag tydligen rätt i, för nyss fick jag ett sms om att min visumansökan äntligen gått igenom oxå, så det verkar som att jag faktiskt ska åka till Turkiet på fredag. Herreje vilka turer det är fram och tillbaka med det här. Men jag tänker att jag inte ska ropa hej utan bara hoppas på det bästa imorn nu.

Twitterpaus i packandet.

Ja, jag vet att jag fortsätter fly från packandet! Men! Jag har i alla fall lokaliserat alla kläder och saker jag skulle vilja ha med mig, och lagt ut dem på golvet framför väskan. Det är ett bra första steg. Däremot är det nog som jag befarat, att det blir svårt att få med allt. Men det är en lite, lite senare fråga. Just nu är jag glad att jag ens kommit igång.

Jag tog en twitterpaus nyss. Och läste en krönika som jag tyckte var oerhört bra. Så här kommer en länk till den:

http://www.expressen.se/ledare/johannes-forssberg/sds-varld-ar-breiviks/

Eller alltså..

Ångest förresten, det var väl att ta i. Pratade med en person om just det häromdagen, att man så väldigt lätt slänger sig med ordet ångest. Det är ju väldigt sällan man har det, egentligen. Just nu tex, har jag ju inte det. Just nu har jag ju bara en stark motvilja inför att packa mina saker i min resväska, mest för att jag dels inte tror att sakerna tillsammans kommer väga under 20 kg, vilket kommer betyda att jag får fösöka packa om och sortera bort, och dels på att jag är så kluven inför att åka. Och så det där odefinierbara som är att jag bara alltid har svårt att packa, oavsett hur mycket jag ser fram emot att åka någonstans. Så, då har vi rett ut det, jag har fördrivit ännu några minuter med att inte packa, och dagen får fortsätta.

Packångest

Ja hej. Jag har packångest, alltså bloggar, twittrar, facebookar, mailar och smsar jag. Allt är med andra ord precis som det alltid är när jag ska resa bort. Och snart ska jag skypea oxå. Sen kanske åka till stan. Jodå. Man är den man är.

22 juli 2011

Idag inleds rättegången mot Anders Behring Breivik. Jag har TVn på men kan inte riktigt titta. Vet inte varför jag inte bara stänger av den, men det går inte. Uppläsningen av de han mördat eller skadat tog över en timme. Över en timme. Att läsa upp deras namn, födelsedatum och var de befann sig. Helt ofattbart.

Den 22 juli var jag på Stena Saga. Jag jobbade och vi var på väg in till Oslo hamn när beskedet om först en bomb och sedan en skottlossning kom. Jag visste inte var Utöya låg, så först blev jag helt skräckslagen, tänk om vi åker förbi den här ön, tänk om vi också är i fara? Men så var det inte.

Vi åkte in i hamnen, och vid det laget visste man så pass mycket om det som pågick att det var tydligt att det var mord med politiska motiv, och att det alltså inte borde vara någon fara för oss, som är ett väldigt ickepolitiskt, kommerciellt företag som transporterar kryssningsgäster fram och tillbaka mellan Norge och Danmark. Men polisen i Oslo gick ändå ut med att man inte skulle vistas i stora folksamlingar.

Den 22 juli var det fyra och en halv månad sedan mina föräldrar hade dött. Den värsta kris jag någonsin upplevt och förmodligen och förhoppningsvis kommer gå igenom. Jag var på inget sätt läkt eller ihoplappad. Jag bar känslorna och nerverna på utsidan av kroppen och försökte ta varje dag som den kom. Varje vecka som jag jobbade var en pärs, för den typen av intensitet var otroligt påfrestande, att vara ombord en vecka, jobba 72 timmar på sju dagar, och uppträda tre, fyra timmar varje kväll och aldrig kunna slappna av helt och hållet. Så när beskedet kom att en terrorattack, ett massmord, pågick i och utanför Oslo, så kunde jag inte hantera det. Det fanns inte plats för en kris till i mitt medvetande. Jag hade redan alldeles för mycket död i mitt liv. Jag ville gå av båten och åka hem. Jag ville verkligen inte (och slapp faktist, tack vare Eva) gå till terminalen och stå och sjunga och spela för de påstigande gästerna, eftersom polisen sagt att man skulle undvika just folksamlingar. Jag kunde inte sluta titta på TVn, läsa twitter eller stänga av och bara fortsätta jobba. Jag liksom frös och blev helt fixerad. Inget ovanligt i och för sig, jag reagerade ungefär likadant vid tsunamin i Thailand 2004, och många med mig kunde inte heller slita sig från TV-apparaterna.

Men den här gången hade jag en sådan katastrofkänsla inuti. Jag hade precis upplevt något som inte borde kunna hända och levde hela tiden i det, att vad som helst kan hända, när som helst. Och så gjorde det det. Något så ofattbart skedde på riktigt. Precis som under det dygnet då både min mamma och min pappa gick bort, så var det värre än vad en manusförfattare skulle ha kunnat hitta på till en film. Eller, hitta på det skulle ju gå, men ingen skulle väl tyckt att det var en särskilt trovärdig historia. Det pågick i Oslo medan vi åkte dit, lämnade av och hämtade nya gäster.

Och jag känner så med alla offren och deras anhöriga. Jag vet att det är omöjligt att förstå deras situation, men jag vet i alla fall hur min var, när min katastrof inträffade. Så outhärdlig att man inte tror att man ska klara det. Och jag känner också att även nu, när jag ser och läser om rättegången, så är det min egen sorg som dyker upp. Att man är sig själv närmast stämmer ju. Så som jag såg i andra människors ögon att det som gjorde mest ont, var att föreställa sig hur de själva skulle ha känt om min katastrof varit deras, och så som människor hade ett behov av att berätta om de sorger de gått igenom i sina liv, så känner jag nu. Det spelas liksom upp igen, och jag känner på situationen genom att föreställa mig hur det hade varit att gå igenom den själv.

Och precis så som alla har sagt till mig under det här året, så säger jag det nu. Jag förstår inte hur de klarar det. Det är ofattbart att alla dessa människor som mist sina barn och syskon, klarar det. Men det gör man ju. Ett andetag i taget.

En spiral

Ibland slår det mig att jag, utan att jag inser det, tror litegrann att min sorg är en raksträcka. Att jag hela tiden är på väg framåt i den och att det jag har passerat är förbi och att det inte kommer kännas så igen. Så är det ju inte. Min sorg är som en tät, tät spiral som jag ibland inte vet om jag är på väg uppåt eller neråt i, och där jag passerar samma känslor om och om igen. Ibland väldigt nära och intensivt, ibland bara ganska lätt och flyktigt. Ibland kan jag liksom se på mina känslor från sidan och ibland är jag helt omsluten av dem. Och allt kommer igen. Förvirringen, förtvivlan, ljuset, värmen, paniken. Allt går runt. Och det kanske låter som att det är tröstlöst, men så känns det inte nu när jag tänker på det. Det bara är så. Jag kommer sakna och sörja min mamma hela mitt liv, på olika sätt olika dagar. Och jag skulle inte vilja ha det på nåt annat vis, nu när det här är min verklighet. Jag vill ha henne närvarande i mitt liv.


Om detta må vi berätta

Igår hände något historiskt, urbota dumt i Finland. Något som är så bisarrt att det bara borde kunna vara ett dåligt skämt. Men det är det inte. Helena Eronen, assistent till riksdagsledamoten James Hirvisaari (Sannfinländarna) skrev på sin (privata eller jobb- vet jag ej) blogg att hon tycker att invandrade minoriteter borde bära ett märke på armen, som visar var de kommer ifrån. Även homosexuella skulle märkas, med en regnbågssymbol. Här finns en artikel om det hela: http://hbl.fi/nyheter/2012-04-11/hirvisaaris-assistent-vill-marka-minoriteter.

Och det är alltså inget skämt. Inte en standupkomiker som drar det lite för långt i ett skämt om andra världskriget och förintelsen. Det är en verklig människa som tycker såhär. En som assisterar en riksdagsman. Och som tydligen vistas i ett klimat där hennes åsikt accepteras, eftersom hon lägger ut den för offentlig beskådan. Hon smyger inte med den. Den är inte skamlig eller oacceptabel i hennes sfär. Den går att blogga om. Och det är en sådan skam.

När jag gick i gymnasiet omgärdades allt vårt arbete kring förintelsen och andra världskriget av "Om detta må vi berätta" - för att vi aldrig nånsin ska glömma vad människor är kapabla att göra mot varandra och för att det som skedde under andra världskriget aldrig får hända igen. Nu har det ju dessvärre gjort det, om och om igen i olika länder och olika krig, men igår fick jag mig en tankeställare. Vi måste berätta om det. Vi måste minnas och ta fram i ljuset vad som händer om människors hat tillåts spridas utan motstånd. Det får inte gå till såhär. Den här åsikten är inte ok.


Biggest Loser

Häromdagen tittade jag på Biggest Loser, den amerikanska versionen. Programmet har ju kommit i en svensk tappning oxå, men originalet från USA slår ju det med hästlängder, och det var det jag tittade på. Och det är ju ett fantastiskt uppbyggt program. Dramaturgin är makalös, man känner med deltagarna från sekund ett, får inblick i deras hårda jobb och kamp för ett lättare liv. De har verkligen lyckats med programmet, man kan liksom inte sluta titta. Och det känns som ett program som verkligen hjälper dessa överviktiga människor till en bättre tillvaro. Det gör det ju.

Men så kan man ju tänka ett varv till. Att man sitter och tittar på människor som blivit så överviktiga att de ofta knappt kan fungera i vardagen, riskerar att dö i förtid, och som dessutom lever i ett samhälle, och ofta i en specifik samhällsklass, som gör att de inte ser någon annan utväg än att söka till ett TV-program där deras fett, tårar, kamp, skam och låga självkänsla kommer kablas ut över hela västvärlden. Och visst, det kablas ut medan de går ner i vikt, blir lyckligare (?) människor och gör framsteg. Men, det kablas ut. Deltagarna måste ta av sig så mycket kläder som möjligt vid varje invägning, så att vi alla ska se deras fettvalkar dallra på vägen upp till vågen. Vågen i sig är gigantisk och siffrorna fladdrar upp och ner till spänningsmusik innan de (oftast) stannar på veckans vikt och nedgång. Det tittar vi på. En situation som de flesta av oss inte ens låter vår allra bästa vän eller vår partner beskåda. Det sänds på TV.

Och varför är det såhär? Varför finns Biggest Loser och är en sådan makalös succé att det produceras och sänds säsong efter säsong och dessutom exporteras till andra länder? Jag tror att svaret bland annat är kapitalism. Det amerikanska, och alltmer även det svenska, samhället är uppbyggt kring att göra sin egen lycka och tjäna så mycket pengar som möjligt. 

Och det genomsyrar allt. Men just nu pratar vi om mat och övervikt. Så: matproducenter och matvarukedjor säljer ohälsosam mat med mycket transfetter och socker billigare än nyttiga, rena produkter. Vilket självklart gör att människor med lägre inkomst, i de undre samhällsklasserna, löper större risk att bli överviktiga. Och när de väl är det, har de inte råd med den sjukvård deras tillstånd kräver, och inte heller har de kunskaperna att själva förändra sina liv. Det ingår inte i planen i samhället att lära människor hur man lever hälsosamt och äter nyttigt, för det finns inte lika mycket pengar att tjäna på smala, vältränade människor. Självklart tjänar man pengar även på dem, på andra sätt, men tänk vilken pengamaskin, att göra människor överviktiga i en tid och ett samhälle där ingenting framställs som viktigare än att vara smal och vältränad. Det är som ett evigt pågående ekorrhjul av guld!

Och jag vet, det är USA jag beskriver. Men det kommer ju allt närmare även här. Att vi lever i ett kapitalistiskt samhälle finns det väl ingen som förnekar längre. Det finns hur många exempel som helst, och ett som gör det tydligt hur vi närmar oss USAs sätt att fungera är ju just sjukvården. Med den regering vi haft sedan 2006 har det kommit ett nytt sätt att tänka kring svensk sjukvård och hur den ska bedrivas. Vården har börjat säljas ut, den läggs ut på entrepenad och på "privata aktörer", och man kan numera "göra valet" (det är inte ett val för särskilt många, utan enbart för de som är extra välbärgade) att ha extra försäkringar som ger exempelvis företräde i vårdköer. Hur långt är steget då till helt privata sjukhus och egenfinansierade sjukförsäkringar? Vilka kommer ha råd med det? Vilka kommer kunna köpa sig vård och omsorg när de kanske, som ovan nämnda Biggest Loserdeltagare, blivit överviktiga och behöver hjälp? 

Och jag säger inte nu att just Biggest Loser borde eller ska få ta smällen för min kapitalistilska, för det är ju bara en liten, liten del i det stora hela och bara ett symptom som visar på själva problemet, men idag blev det så tydligt för mig när jag tänkte på just det programmet. Programmet i sig, alltså det tränarna gör och de resultat deltagarna uppnår, är ju i sig fantastiska, men hur det blivit så och varför det fortgår, samt varför det TV-sänds (på reklamfinansierade kanaler), är de verkliga problemen.

Och jag skulle vilja skriva tio sidor till om hur vi med den regering vi nu har fortsätter att närma oss den amerikanska livsstilen med tillhörande ökande samhällsklyftor, segregering och kvinnoförtryck, för att bara nämna några faktorer som berörs. Men jag orkar inte. Det blir för många trådar i hjärnan och övertryck där inne. Men jag tycker att det är fruktansvärt. Hur långt det har gått på så kort tid, att inte fler människor ser vad som håller på at hända, och att politik i dagens Sverige handlar mer om vad ledarna för de stora partierna gör på fritiden, än om den politik de ska bedriva och vad den kommer göra för, eller mot, Sverige och alla oss som bor här.

Intensivt

Det är intensivt att vara hemma igen! Jag har ju bara mig själv att skylla men oj vad jag har tagit igen för 7 missade veckor sen i torsdags! Jag har så att säga varit om mig och kring mig. Lite varstans. Och nu är jag lite trött. Imorn behöver jag nog vila lite.


Göteborg

Jag vill bara meddela i alla kanaler som finns att jag nu är i Göteborg och kommer så vara i två veckor!

Det är konstigt att komma hit och inte ha min egen lägenhet att åka till, men väldigt fint att få komma till lillasystern och se hur fint hon har det, få hänga på hennes soffa, få middag lagad av henne och liksom ta ett steg till i hjärnan på avdelningen "lillasystrar blir oxå vuxna". Den avdelningen är nämligen lite komplex och svår att handskas med. Men det kommer. Sakta men säkert erkänner jag hennes vuxendom. Att hennes lägenhet är dubbelt så stor som min, har balkong och ett riktigt kök, hjälper.

Men ja, alltså. Jag är i Göteborg! Idag ska jag få jackpot i socialt umgänge när jag ska få träffa John, Tobbe och Amanda på samma gång, och inte minst utan kanske allra allra mest: Sigge! Hurra!


John

Jag sitter och läser en artikel om kvinnor som förlorat sina män tidigt i livet, och i två av tre av reportagen nämns hur svårt det är att få stöd och hjälp från sjukvården när man varit med om ett sådant trauma. Och det stämmer verkligen. Ingen hjälpte oss förra våren. Ingen vårdpersonal ringde eller erbjöd stöd av något slag. Eller jo, efter att jag ringt mammas sjuksköterska hörde hon av sig en gång till några veckor senare, och frågade hur det gick. Ja, dåligt gick det. Båda våra föräldrar var döda och vi var så chockade att vi inte kunde ta ställning till om vi ville ha hjälp eller inte. Självklart borde vi ha fått krisstöd, även om vi inte fattade det själva!

En av kvinnorna berättar oxå om kaoset i livet tiden efter beskedet, om hur allt snurrade så fort. Och så var det. Och även där var det så märkligt, för ingen lyckades behålla sin professionalitet med oss. Ingen höll huvudet kallt och sa "Japp, jag fixar ett sjukskrivningsintyg till dig, det är ju helt självklart att du inte kan ta dig till din egna vårdcentral nu när du är 80 mil från Göteborg." Utan istället var det besvärligt och omständigt, och jag fick min sjukskrivning lite på nåder och med ett "Såhär gör jag inte egentligen". Nä, egentligen dör inte folks föräldrar med 12 timmars mellanrum heller. Så det var kaos. Och konstigt.

Men så fanns John. Som hade hört att mamma hade dött, och ville ringa för att beklaga det, och råkade ringa precis när jag fått veta att pappa oxå var död. Och han var sådär lugn och stadig som man hade önskat att andra skulle ha varit. Jag minns att det enda jag kunde tänka var "Jag vet inte vad vi ska göra nu, jag vet inte vad vi ska ta oss till", och John var lugn och klar och sa "Jag förstår det, och så kommer det nog vara ett tag nu. Det är ok att du inte vet vad du ska ta dig till, men det kommer bli bättre sen." John behöll lugnet på det sätt som jag önskat att mina chefer och de jag hade kontakt med på sjukhuset hade gjort.

Fast just det, det fanns en till. Henrik på Brunkullans Begravningsbyrå. Han drog inte ens efter andan när jag ringde och sa att jag behövde ordna två begravningar. Han var stilla och lugn och sympatisk och bara hjälpte mig med allt, både i det samtalet och sedan genom hela processen. En människa som har rätt jobb helt enkelt.

Men du John, du ska veta hur ofta jag tänker på dina ord där i telefonen den sjunde mars. "Det är ok att du inte vet, och så kommer det nog vara ett tag nu. Det blir bättre sen." Det blev det. Du hade rätt.


RSS 2.0